IS-män bakom mord på skandinaviska kvinnor

Föremål som ska ha tagits i beslag hos de misstänkta mördarna i Marocko. Bild: Menastream

I måndags hittades två unga skandinaviska kvinnor mördade i anslutning till Atlasbergen i Marocko. Nu har fyra män med trolig koppling till terrorgruppen IS gripits för morden.

Mordoffren är den danska kvinnan Louisa Vesterager Jespersen, 24, och hennes norska väninna Maren Ueland, 28. Kvinnorna skulle resa runt i Marocko under en månad och hade vidtagit försiktighetsåtgärder, berättar det norska kvinnliga offrets mamma till NRK

Området kring marockanska Atlasbergen, där kvinnorna skulle vandra, lockar turister från hela världen. Det bebos i huvudsak av den etniska gruppen berber. Flera ur lokalbefolkningen har i chock uttalat sig i olika medier de senaste dygnen. Någon skada mot turister sägs aldrig tidigare ha skett och turismen utgör en mycket stor del av befolkningens uppehälle. 

Männen har kopplats till bilder där de poserar framför en IS-flagga. 

De två kvinnorna hittades ungefär tio mil utanför byn Imlil, som är en startpunkt för vandrings- och klätterresor i området, bland annat till Nordafrikans högsta topp Jbel Toubkal. Inledningsvis i utredningen stängde marockanska myndigheter helt av anslutningen till bergen.

Först greps en man som snabbt kunde kopplas till extremism och marockanska myndigheter såg det därför tidigt som ett eventuellt terrorrelaterat dåd. Mannen angav sedan ytterligare tre personer som i sin tur har gripits. Männen har kopplats till bilder där de poserar framför en IS-flagga. 

Det cirkulerar en film på nätet som sägs visa mordet på en av kvinnorna. Det är ännu ej bekräftat om filmen är autentisk. I filmen talar en man med marockansk dialekt om mordet som en hämnd för  ”bröderna i Hajin” – en mindre syrisk stad som tidigare varit under IS kontroll. Doku har dock tagit del av filmen och finner den sannolikt autentisk. 

SOFIE LÖWENMARK

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.