Beslagen avslöjar de terrormisstänktas ideologi

De bilder och filmer som de tre huvudåtalade i det aktuella terrormålet hade sparat visar på starka IS-sympatier. Foto: Säkerhetspolisen

Nekar till IS-sympatier men en av de åtalade deltog i filmproduktion

Två av de tre personer som misstänks för att ha förberett ett terrorattentat nekar även till att sympatisera med Islamiska staten. Men en av dem har jobbat med medieproduktion för IS, visar Säpos utredning, och alla tre hade stora mängder IS-propaganda i sina telefoner och datorer.

David Idrisson, Umarov Bakhtiyor och
Atabek Abdullaev är åtalade för bland annat förberedelse till terroristbrott.

Förra veckan kom åtalet mot David Idrisson, 46, Atabek Abdullaev, 39, och Umarov Bakhtiyor, 30, för förberedelse till terroristbrott. Tillsammans med ytterligare tre personer åtalas de även för terrorfinansiering.

Åklagarens bevisning består bland annat av chattkonversationer och att de åtalade köpt in stora mängder kemikalier som kan användas för bombtillverkning. Men i den över två tusen sidor omfattande förundersökningen framgår även att de tre huvudåtalade hyser starka sympatier för terrorgruppen Islamiska staten, samt haft regelbunden kontakt med personer i Syrien som ingår där.

Ideologin som de huvudåtalade sympatiserar med framtråder i det beslagtagna materialet. Foto: Säpo

Doku har gått igenom det propagandamaterial som polisen hittat i de åtalades telefoner och datorer. I Atabek Abdullaevs två telefoner fanns flera bilder med IS-symboler och vapen. I datorn fanns två filmer, båda propagandafilmer för IS med våldsamt innehåll och IS flagga uppe i en hörnet.

På en av filmerna är det den medåtalade Umarov Bakhtiyor som läser berättarrösten på uzbekiska. I polisförhör säger Bakhtiyor att han läste in texten på uppdrag av en person i Turkiet och fick hundra dollar för jobbet. Han säger också att han gjort samma sak flera gånger tidigare.

I chattar pratar Bakhtiyor också om att han jobbar med IS medieproduktion. I ljudfiler som Säpo har översatt säger han till en okänd person att han ”står till tjänst för insidan”. Han säger också: ”Om Gud unnar en, om jag köper ett par nya saker sa kan jag återigen börja med mediajobbet. De video som kommer ut kan man översatta till uzbekiska och jag kommer att [ohörbart] om Gud vill.”

En explosion efter en självmordsbombare. Foto: Säpo

Det material som hittades i hans telefon bestod av 108 bilder och 9 filmer som i stor utsträckning var IS-propaganda med IS-flaggor och terrorgruppens ledare Abu Bakr al-Baghdadi. Flera av filmerna har producerats av IS mediecenter. I en film predikas för krig mot väst.

Mest propagandamaterial kan kopplas till David Idrisson. Strax efter att han gripits av Nationella insatsstyrkan tidigt på morgonen den 30 april 2018 sa han till förhörsledaren att han visste varför polisen slagit till. Han medgav att han sympatiserade med Islamiska staten i vissa delar och därför hade laddat ner filmer och bilder om dem.

En homomsexuell man mördas av IS genom att kastas ut från ett hustak. Bilden är en av många liknande som fanns hos de åtalade. Foto: Säpo

I det beslagtagna materialet från honom finns ett femtiotal filmer med våldsbejakande islamistiskt innehåll, till exempel strider, självmordsbombare, brutala avrättningar och våldsbejakande predikanter.

En av filmerna är en trailer för IS propagandafilm Flames of war II. En annan film från IS visar hur fångar dödas genom att dels brännas i en bil och dels sänkas ner i vatten instängda i en bur. I ytterligare en film propageras bland annat för att döda Rysslands president Putin, bekämpa Frankrike och förinta alla otrogna. I en annan film säger berättarrösten, översatt från ryska: Fienden har förstört och vi ska förstöra som de förstört. Vi ska göra deras barn föräldralösa och deras kvinnor till änkor.

”Fienden har förstört och vi ska förstöra som de förstört. Vi ska göra deras barn föräldralösa och deras kvinnor till änkor.”

Flera av bilderna som fanns hos de åtalade uppmanar till terrorbrott. Foto: Säpo

I David Idrissons telefon fanns även ett stort antal bilder med koppling till IS. En bild föreställer USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i en avrättningssituation med den ökände IS-bödeln ”Jihad John”. Ovanför finns en text som lyder: ”We swear to break your necks and shed your blood in al-Aqsa front yard and everywhere else, this is the promise of Allah and we will make it come true. Beware. The coming will be the most terrible and bitter.”

Idrisson hade även sparat bilder från attentatet på Drottninggatan i Stockholm 2017 och gärningsmannen Rahmat Akilov. På ytterligare bilder finns texter som förklarar när jihad är berättigat och varför Turkiet är ett legitimt terrormål. Vidare uppmanas till terrorattentat på flera bilder.

Våldsromantiken är stark i det propagandamaterial som beslagtagits. Foto: Säpo

Idrisson hade också sparat makabra bilder på dödade fångar, avhuggna huvuden och på en man som dödas genom att kastas ut från ett hustak, en metod som IS använt för att mörda homosexuella.

Det finns även bilder på Anwar al-Awlaki, en betydelsefull våldsbejakande predikant som tillhörde al-Qaida innan han dödades 2011.

Försvarets forskningsinstitut, FOI, har analyserat det beslagtagna propagandamaterialet och konstaterar att det i stor utsträckning är IS-propaganda som kommer från officiella IS-kanaler, är märkta med IS flagga eller som tydligt uttrycker sympati för IS. FOI skriver också i sin analys att det finns både bilder och filmer som uppmanar och inspirerar till terrorbrott.

Umarov Bakhtiyor och Atabek Abdullaev nekar i polisförhören både till brottsmisstankarna och till att ha några sympatier med Islamiska staten. David Idrisson nekar till brottsmisstankarna.

Rättegången startar på måndag den 7 januari.

MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.