Norsk oro över den svenska jihadistmiljön

En knivattack i Oslo igår utreds som terrorism. Gärningsmannen kom till Norge via Sverige.

Kvinna knivhöggs av man som rest via Sverige – utreds som terrorism

En tjugoårig rysk man utreds av den norska säkerhetspolisen för terrorism efter att ha knivhuggit en kvinna i Oslo. Mannen kom under torsdagen till Norge från Sverige, enligt norska medier. Bland norska terrorexperter finns sedan tidigare en oro för att den svenska jihadistmiljön ska spilla över till Norge.

Det var vid lunchtid på torsdagen som polisen larmades till en butik i centrala Oslo. Den tjugoårige mannen hade huggit en kvinna i ryggen med kniv och sedan angripit ytterligare en person. Han flydde sedan från platsen men greps av polis i närheten. Tillståndet för den skadade kvinnan, som verkar ha varit slumpmässigt utvald av gärningsmannen, ska vara kritiskt men stabilt.

Det var de efterföljande förhören med mannen som gjorde att den norska säkerhetspolisen PST fick ta över utredningen. Mannen ska enligt PST-chefen Benedicte Björnland själv ha sagt att det rörde sig om ett terrorangrepp.

-Jag kan inte gå in på detaljer i förhöret, men han har sagt att han önskar att begå ett terrorattentat och döda flera människor, säger Björnland enligt bland annat norska NRK.

Det finns sedan tidigare en oro bland norska terrorexperter för att den betydligt större och mer aktiva våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige ska spilla över på Norge.

Den tjugoårige mannen är från den ryska republiken Basjkortostan, och ska ha kommit till Norge via Sverige samma dag. PST jobbar efter hypotesen att det finns jihadistiska motiv. Det är okänt om mannen har vistats i Sverige någon längre tid, men det finns sedan tidigare en oro bland norska terrorexperter för att den betydligt större och mer aktiva våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige ska spilla över på Norge.

Samma dag som attacken så arrangerades en konferens i Oslo för personer som på olika sätt jobbar med terrorbekämpning, för att diskutera den svenska jihadistmiljön. På konferensen deltog även Dokus medarbetare.

”Sverige är också ett av de länder som har störst potential för fortsatt tillväxt i islamistiska miljöer, eftersom problemen med utanförskap är så stora och motåtgärderna är färre än i många andra europeiska länder.”

Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) i Oslo, motsvarigheten till Försvarshögskolan i Sverige, planerar sedan en tid att påbörja någon form av forskning om den svenska jihadistmiljön.

-Det är sant att vi vill se närmare på radikal islamism i Sverige. Vi är oroade över att den norska jihadistmiljön kommer att blossa upp igen genom kontakt med systernätverk över gränsen, säger Thomas Hegghammer, forskare vid FFI, till Doku.

Men enligt Hegghammer är den svenska jihadistmiljön intressant även ur andra perspektiv.

-Sverige har en av Europas största jihadistiska miljöer i förhållande till befolkningen. Enligt min åsikt är Sverige också ett av de länder som har störst potential för fortsatt tillväxt i islamistiska miljöer, eftersom problemen med utanförskap är så stora och motåtgärderna är färre än i många andra europeiska länder, säger Thomas Hegghammer.

MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.