Gripne svensken delade lägenhet med Munir Awad

Gripne IS-medlemmen Abrar Mohamed och dömde terroristen Munir Awad delade lägenhet.

Abrar Mohamed, tillfångatagen IS-medlem i Syrien, har delat lägenhet med den dömde terroristen Munir Awad. Doku kan idag avslöja nya detaljer om den svenske medborgaren.

I helgen kom nyheten om att den svenske medborgaren och IS-medlemmen Abrar Pailot Mohamed från Rinkeby gripits av kurdiska styrkor i Syrien, vilket Doku var första svenska redaktion att berätta om på sin Facebooksida. 35-årige Mohamed, som hos IS använt namnet ”Abu Zubair al-Sweidi”, greps tillsammans med fem andra utländska medborgare i den syriska staden Murashida, beläget i ett krympande område i östra Syrien som fortfarande hålls av Islamiska staten.

Nu kan vi avslöja att en känd svensk terrorist tidigare delat lägenhet med Abrar Mohamed. Under ett och ett halvt år, mellan december 2009 och maj 2011 var Munir Awad, nyligen släppt efter avtjänat fängelsestraff för terrorbrott mot Danmark, folkbokförd i Abrar Mohameds lägenhet på Vimmerbyplan i Rinkeby.

Tillsammans med tre medbrottslingar planerade Awad i slutet av 2010, alltså samtidigt som han ska ha bott i lägenheten, att mörda journalister på den danska tidningen Jyllandsposten. De fyra greps dock av dansk polis den 29 december i färd med att åka och rekognocera på den tänkta brottsplatsen, och dömdes senare till tolv års fängelse och livstids utvisning från Danmark.

Tillsammans med tre medbrottslingar planerade Munir Awad i slutet av 2010, alltså samtidigt som han ska ha bott i Abrar Mohameds lägenhet, att mörda journalister på den danska tidningen Jyllandsposten.

I helgen kunde Doku dessutom berätta att Abrar Mohamed tidigare haft en annan svensk IS-medlem som inneboende i sin lägenhet på Vimmerbyplan i Rinkeby, Billé Ilias Mohamed. Han har tidigare varit åtalad men friad för terrorbrott i Sverige efter att tillsammans med ytterligare en man, enligt åklagaren, ha planerat självmordsterror. Båda männen hade varit hos den somaliska terrorgruppen al-Shabaab. Även den mannen, en göteborgare, bodde vid tiden i lägenheten på Vimmerbyplan.

Abrar Mohamed och Billé Ilias Mohamed är barndomsvänner från Småland. Billé Ilias Mohamed ska också befinna sig hos IS i Syrien för närvarande, precis som Abrar Mohameds yngre bror, enligt uppgift till Doku.

Under två månader våren 2012 var Abrar Mohamed folkbokförd i Angered i Göteborg. Han ska vara islamskt gift med en 29-årig kvinna från Göteborg som precis som Abrar Mohamed reste till Syrien 2013.

Doku har pratat med Abrar Mohameds mamma, som dock säger att hon inte vill ge några kommentarer om sonen.

MAGNUS SANDELIN