Interpol efterlyser IS-medlem från Sverige

Eric Nuhanovic från Halmstad är efterlyst av Interpol efter att ha anslutit till Islamiska staten.

Eric Nuhanovic, 23, från Halmstad söks av den internationella polisorganisationen Interpol efter att ha anslutit till Islamiska staten. Det var i september 2014 som han lämnade Sverige och ska därefter ha rest för att ta kontakt med terrororganisationen.

Eric Nuhanovic kom till Sverige som tioåring 2005, och snart flyttade familjen till Halmstad. Innan han lämnade Sverige 2014 läste han en gymnasieutbildning för att bli bilmekaniker.

Han är medborgare i Bosnien Herzegovina och har även slovakiska rötter, och det är Bosnien Herzegovinas regering som gått ut med en efterlysning via Interpol. Polisorganisationen har därför publicerat en så kallad ”red notice” om honom. Eric Nuhanovic anklagas enligt Interpols hemsida för att ha brutit mot Bosnien Herzegovinas lagar genom att ha organiserat en kriminell grupp och ”anslutit till en främmande paramilitär styrka”. Det står däremot ingenting om Islamiska staten i Interpols efterlysning.

Nyheten om Eric Nuhanovic har tagits upp av såväl slovakiska som bosniska medier. Han ska enligt rapporteringen ha varit den förste personen från Slovakien som anslutit till IS.

Enligt uppgift till Doku är han även känd av den svenska Säkerhetspolisen för att ha rest från Sverige till Syrien/Irak för att ansluta till någon jihadistgrupp.

Enligt såväl slovakiska medier som uppgift till Doku ska Eric Nuhanovic ha dödats 2015, men uppgifterna är inte bekräftade. Han är fortfarande efterlyst av Interpol.

Polisorganisationens efterlysning publicerades redan i augusti, men Eric Nuhanovic svenska koppling var då inte allmänt känd.

MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.