IS-rekryteraren var utvisad från Sverige

2015 dömdes Shannon Conley i USA för att ha gett stöd till Islamiska staten. Hennes rekryterare Yousr Mouelhi hade innan de fick kontakt precis lämnat Sverige. Bild från propagandafilm för IS. Personerna på bilden är inte samma som i artikeln.

Fallet med Shannon Conley fick stor uppmärksamhet i USA

En internationellt uppmärksammad IS-rekryterare i Syrien hade precis innan blivit utvisad från Sverige. Det visar Dokus granskning av fallet.

Fallet med Shannon Conley och hennes rekryterare Yousr Mouelhi fick stor uppmärksamhet i USA. Bild från CNN:s rapportering.

I januari 2015 dömde en amerikansk domstol den 19-åriga sjuksköterskan Shannon Conley från Denver till fyra års fängelse för att ha hjälpt terrorgruppen Islamiska staten. Fallet var mycket uppmärksammat i USA, eftersom det var ett av de första fallen där en amerikan dömdes för att ha stöttat IS. Det rapporterades också om hennes rekryterare i Syrien, en 32-årig tunisier vid namn Yousr Mouelhi.

Shannon Conley greps när hon i april 2014 var på väg att gå på ett flygplan från Denver till Turkiet. Under rättegången medgav hon att hon var på väg att ansluta till Islamiska staten i Syrien och där gifta sig med Yousr Moulehi, som hon hade träffat på nätet. Under husrannsakan i hennes bostad fann FBI bland annat DVD-skivor med föreläsningar av al-Qaidapredikanten Anwar al-Awlaki samt böcker och artiklar om al-Qaida och andra terrorgrupper.

Enligt domstolsdokumenten hade Yousr Mouelhi uppgett för henne att han var medlem i ISIS, som senare blev IS. De bestämde sig för att gifta sig, och Mouelhi beställde flygbiljetter till Shannon Conley så att hon skulle kunna resa till Syrien. Hon hade dessförinnan också genomgått militär träning hos amerikanska armén.

När Kammarrätten beslutade att inte ta upp fallet så lämnade Yousr Mouelhi Sverige och till Syrien där han anslöt till ISIS.

Dokus granskning av fallet visar att IS-rekryteraren Yousr Mouelhi några månader innan Shannon Conley greps 2014 hade blivit utvisad från Sverige där han vistats i över ett år. Enligt uppgifter från Migrationsverket ansökte han om uppehållstillstånd i Sverige i november 2012, men fick avslag. Han överklagade men även Förvaltningsrätten avslog ansökan. Enligt domen hade han angett skyddsskäl i sin ansökan, och motiverade det med att han fått dödshot från sin före detta flickväns familj. Förvaltningsrätten ansåg dock att situationen i Tunisien inte var skäl för uppehållstillstånd på grund av skyddsskäl, och att den typen av hot som Yousr Mouelhi uppgav att han utsatts för var kriminella handlingar som skulle hanteras av polisen.

Mouelhi överklagade även till Kammarrätten men domstolen beslutade i december 2013 att inte ta upp fallet. Då lämnade Yousr Mouelhi Sverige och reste enligt Dokus information till Syrien där han anslöt till ISIS.

MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.