”Vi ska döda hela världen tills Gud blir dyrkad”

Moyed al-Zoebi friades från misstankarna om mordbrand mot en shiamoské i Malmö men konstaterades ha försett Islamiska statens nyhetstjänst med information om attentatet. Nu är al-Zoebi åtalad för terrorism på nytt. Foto: Polisen

IS-sympatisören Moyed al-Zoebi åtalad för ännu ett terrorbrott.

IS-sympatisören Moyed al-Zoebi friades från terrormisstankar i Sverige men bedömdes av Säkerhetspolisen vara alltför farlig för att gå fri i samhället. Han kunde dock inte utvisas till Syrien, där han skulle riskera dödsstraff på grund av sina IS-sympatier. Nu sitter han åtalad i Köpenhamn misstänkt för att ha planerat ett terrorattentat även där.

Moyed al-Zoebi står åtalad i Köpenhamn misstänkt för att ha planerat ett terrorattentat. Bild från Facebook.

I Köpenhamn pågår en rättegång om terrorism där 31-årige Moyed al-Zoebi riskerar livstids fängelse. Malmö tingsrätt friade honom 2017 från misstankar om att ha attackerat en shiamoské i Malmö den 11 oktober 2016, men förundersökningen avslöjade al-Zoebis kopplingar till terrororganisationen Islamiska staten.

”Vi ska döda hela världen tills Gud blir dyrkad till 100% och om 99% dyrkade honom så ska vi fortsätta att döda de tills 100% dyrkar”.

Så skrev Moyed al-Zoebi i en chattkonversation med sin mamma i Syrien. I konversationerna uppgav han bland annat att han var en soldat hos ”staten” och att kriget nu var på högsta intensitet, att han var en mujahedin och att hans existens i Europa var jihad. Han skrev vidare att han ämnade utföra jihad där han befann sig. Mamman uttryckte oro för sonens planer och bad honom ”sluta med idiotin”.

Moyed al-Zoebis starka hat mot shiamuslimer visade sig i ett flertal chattkonversationer med olika personer.

Attentatet mot den shiamuslimska lokalen är det enda dåd som terrororganisationen Islamiska staten har tagit på sig på svensk mark. 

Lokalen attackerades under natten den 11 oktober 2016 genom att två molotovcocktails (en flaska med bensin och en antänd trasa) hade slängts in i lokalen, som vid tidpunkten var tom på människor. Kostnaderna för att sanera efter branden och reparera lokalen uppgick till drygt en miljon kronor. 

Attentatet mot den shiamuslimska lokalen är det enda dåd som terrororganisationen Islamiska staten har tagit på sig på svensk mark. 

Den syriska medborgaren Moyed al-Zoebi, född 1987, åtalades senare för terroristbrott vid Malmö tingsrätt. Han sökte asyl i Sverige tillsammans med sin hustru och son i september 2015 och placerades på en flyktingförläggning i Dalarna. Sonen omkom efter kort tid i Sverige i en bilolycka och en tid efter detta lämnade hustrun honom. 

Det fanns viss teknisk bevisning mot al-Zoebi, som bland annat via sin telefon kunde bindas till området vid tidpunkten för attentatet, men bevisningen ansågs inte räcka och han friades av Malmös tingsrätt. 

Dock avslöjade förundersökningen mycket om hans åsikter, planer samt sympatier. I ett av polisens förhör med al-Zoebi, uttryckte han att ”vi alla betraktade detta som en seger…” och att ”vi blir glada för att det brinner hos shiamuslimer är en normal reaktion”. Senare uppgav han att han överdrivit med det uttalandet. 

Ur domen kan man läsa att det är klarlagt att ”mannen avskyr shiter” och att det framstår som uppenbart att han sympatiserar med IS. I al-Zoebis dator påträffades beskrivningar av hur man tillverkar en detonator, det vill säga en mindre laddning sprängämne som fungerar som utlösare för en större explosion.

Som bakgrundsbild på sin dator hade Moyed al-Zoebi Islamiska statens flagga. Foto: Polisen

Försvaret menade å sin sida att han hade denna information i sin dator för att han ingår i FSA – Fria Syriska armen. Men han hade också en stor mängd IS-propaganda samt IS flagga som bakgrundsbild på sin dator. 

En av de propagandafilmer från IS som han hade sparat hyllar terrordådet i Nice 2016 som berövade 86 människor livet och skadade hundratals. 

Efter attentatet i Malmö skrev han till en man som efterfrågade information om händelsen: ”Hela Hussaina (shitisk bönelokal) brändes upp, hela den eld och brändes upp och jag lovar vid Gud och branden blev för att vi fick tag på ämnet bensin”.

I konversation med en annan man bad mannen om information angående dådet åt nyhetsbyrån Aamaqs räkning. Aamaq är knuten till Islamiska staten. Al-Zoebi nekade under rättegången till att ha känt till att det handlade om Aamaq och till att ha skickat någon information, men Malmö tingsrätt ansåg att det var ”uppenbara efterhandskonstruktioner” från al-Zoebis sida.

Vid senare kontakt talade al-Zoebi om publicering: ”Vi lägger upp på vår symbol/logga och publicerar. Och detta är början på vårt samarbete”. Via IS tidskrift Al-Naba tog terrororganisationen på sig dådet i Malmö den 20 oktober 2016.

Efter att Moyed al-Zoebi friats av Malmö tingsrätt för brottet beviljades han ett skadestånd av staten på 97 000 kronor för den tid han suttit frihetsberövad.

Direkt efter att al-Zoebi friats omhändertogs han av Säkerhetspolisen och sattes i förvar.

Säpo bedömde honom dock som alltför farlig för att vistas i Sverige. Direkt efter att al-Zoebi friats omhändertogs han av Säkerhetspolisen och sattes i förvar. Migrationsverket fattade beslut om att på Säkerhetspolisens begäran utvisa honom antingen till Syrien eller till Saudiarabien, där mannen har släktingar. 

Men då just IS-sympatierna ansågs ligga som verkningshinder för att utvisa al-Zoabi släpptes han ur förvaret och belades istället med anmälningsplikt. För egen del kunde han dock gå med på utvisning framför att sitta kvar förvar. 

Moyed al-Zoebi har sedan ett drygt år tillbaka suttit häktad i Danmark för att tillsammans med en annan syrisk medborgare ha planerat ett självmordsattentat i Köpenhamn. Den andre syriern, Dieab Khadagah, har redan dömts i tyska Ravensburg. Khadagah, vid domen 21 år, kom till Tyskland under 2015. Han dömdes till 6,5 års fängelse och har av media kommit att kallats för ”tändsticksmannen”, då han försökt ta sig in i Danmark med en ryggsäck innehållande 17000 tändstickor, 17 batterier, sex walkie-talkies, fyrverkerier och två stora köksknivar.

I den tyska domstolen vittnade ”tändsticksmannen” om att han fått instruktioner till dådet från Sverige via WhatsApp och al-Zoebi pekades ut som hans beställare.

Attentatet i Köpenhamn var planerat till den 19 november 2016, några veckor efter attentatet i Malmö, men det blev inte av därför att tändsticksmannen inte släpptes in i Danmark då han saknade giltiga resehandlingar. Han sattes på färjan tillbaka till Tyskland och dansk polis varskodde kollegorna i Tyskland om hans ankomst.

Utöver utrustningen som han hade i sin ryggsäck fanns instruktioner om bombtillverkning med tändstickor i hans telefon. Det påträffades också ett avskedsbrev och förklaringar till IS om att han var beredd att dö för saken. Han hade varken returbiljett eller något övrigt bagage.

Han går i filmen omkring i ett villaområde och fördömer samarbete med de ”otrogna”.

Svenska utredare har bekräftat att det är al-Zoebi och tändsticksmannens telefoner som kommunicerar med varandra den 19 november 2016 och dagarna före. Flera gånger per dag ringer de varandra. Samtalen är ofta bara några sekunder långa, något som åklagaren menar handlar om att de går över på krypterad kommunikation, som till exempel WhatsApp.

Dieab Khadagah erkände sin medverkan under den tyska rättegången och han kommer att vara ett av åklagarens huvudvittnen under rättegången i Köpenhamn mot Moyed al-Zoebi. 

Enligt medier på plats under den första rättegångsdagen i Köpenhamn den 22 januari fick åhörarna se en åtta minuter lång video där al-Zoebi filmar sig själv med selfiepinne medan han föreläser om islam, jihad och sin kamp i Syrien. Han går i filmen omkring i ett villaområde och fördömer samarbete med de ”otrogna”.

Domen väntas falla den 5 mars. Moyed al-Zoebi riskerar livstids fängelse. Han nekar till anklagelserna.

SOFIE LÖWENMARK