Kände IS-rekryteraren uppges vara död

IS-rekryteraren Billé Ilias Mohamed från Rinkeby ska enligt Dokus källor vara död sedan 2017.

En av de viktigaste rekryterarna i Stockholm till terrorgruppen Islamiska staten, Billé Ilias Mohamed från Rinkeby, ska ha dödats i Syrien redan 2017. Det uppger källor inom den islamistiska miljön för Doku.

Billé Ilias Mohamed, född 1984, misstänktes 2015 vara hjärnan bakom en rekryteringsbas i Sverige för IS, avslöjade Aftonbladet. Han ska då enligt tidningen ha fått med sig minst fjorton unga män och kvinnor att resa till IS och Syrien. Han åkte själv dit i slutet av juni 2014.

Nu uppger källor inom den islamistiska miljön för Doku att Billé Ilias Mohamed dödades under flyganfall mot IS ”huvudstad” Raqqa i oktober 2017.

Enligt Skatteverket är han dock fortfarande registrerad som ”utvandrad till okänt land”. Doku har utan framgång sökt anhöriga till Billé Ilias Mohamed.

Efter de friande domarna fortsatte Billé Ilias Mohamed att engagera sig i den våldsbejakande islamistiska miljön.

Billé Ilias Mohamed uppmärksammades första gången 2010 när han var åtalad för stämpling till terroristbrott vid Göteborgs tingsrätt. Under den här tiden delade han lägenhet i Rinkeby med bland annat den nu gripne IS-medlemmen Abrar Mohamed och den senare dömde terroristen Munir Awad, vilket Doku kunde avslöja häromdagen.

Billé Ilias Mohamed hade tränats hos den somaliska terrorgruppen al-Shabaab och planerade därefter enligt åklagaren en självmordsattack. Han och ytterligare en ung man dömdes till fängelse av tingsrätten, men friades senare i hovrätten.

Terrormålet väckte stor uppmärksamhet, och enligt flera krönikörer i ett par av Sveriges stora dagstidningar var rasism hos Säpo och åklagaren skälet till att de två männen åtalades. Journalisten och författaren Jan Guillou ansåg därför att Sveriges terrorlagstiftning var att jämföra med de antijudiska lagarna i Nazityskland på 30-talet: ”Sverige förföljer alltså personer som kan räknas som ”muslimer” i ett eller annat avseende med en lagstiftning som man får gå tillbaks till 1930-talets Tyskland för att hitta motsvarigheter till”, skrev han i Aftonbladet.

Efter de friande domarna fortsatte alltså Billé Ilias Mohamed att engagera sig i den våldsbejakande islamistiska miljön, och lyckades få med sig flera unga människor från Sverige att resa till terrorsekten IS i Syrien.

MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.