Svenska IS-kvinnans klagan: ”Ett helvete”

”De ryska och tunisiska kvinnorna gör livet till ett helvete för oss”, säger 29-åriga Lisa Andersson från Västsverige till journalisten från den brittiska tidningen The Guardian. Hon är en av alla tillfångatagna IS-kvinnor med barn som nu finns i ett flyktingläger i norra Syrien.

Terrororganisationen Islamiska staten håller på att förlora sina sista små landområden som de haft kontroll över i Syrien. De senaste veckorna har kurdiska styrkor med hjälp av amerikanskt flygunderstöd gjort framryckningar för att driva ut de kvarvarande IS-terroristerna.

Av de runt 300 personer som sedan 2012 rest från Sverige till jihadistgrupper i Syrien har de flesta återvänt eller dött där nere, men fortfarande finns flera tiotal vars öden är okända. De senaste veckorna har en del information dock läckt ut om några av de kvarvarande svenskarna hos IS sista fästen, vilket Doku har rapporterat om.

IS-terroristen Michael Skråmos fru Amanda Gonzales dödades av en bomb i början av januari, men Michael själv ska fortfarande vara i livet. Och för några veckor sedan greps Abrar Pailot Mohamed från Rinkeby av kurdiska styrkor, tillsammans med flera andra utländska IS-jihadister.

Lisa Andersson är en av flera svenska kvinnor som konverterat till en extrem form av islam, och sedan rest till Islamiska staten.

Igår, söndag, kom dessutom ett livstecken från Abrar Mohameds fru, 29-åriga Lisa Andersson. I ett reportage i den brittiska tidningen The Guardian från flyktinglägret al-Hawl i norra Syrien, där många av IS-männens fruar och barn befinner sig efter att ha tillfångatagits av kurdiska styrkor, uttalar sig Lisa Andersson om förhållandena i lägret. Hon beklagar sig över hur ryska och tunisiska IS-kvinnor i lägret gör livet svårt för de västerländska kvinnorna:

”Om du går utanför tältet utan din burka, eller säger något till lägerledningen, så misshandlar de dig eller dina barn. De hotar att bränna upp ditt tält”, säger Lisa Andersson till The Guardians reporter.

Hon berättar också att hennes ettåriga dotter dog i lägret en månad tidigare vilket hon skyller på undermålig sjukvård i lägret.

Enligt Dokus uppgifter så reste Lisa Andersson till Syrien 2013, tillsammans med en grupp bestående av flera unga kvinnor från Göteborg. Andersson är en av flera svenska kvinnor som konverterat till en extrem form av islam, och sedan rest till Islamiska staten. Hon gifte sig i Sverige på islamiskt vis med Abrar Pailot Mohamed, och kallas för Umm Zubair, ”mamma till Zubair”.

Lisa Andersson, född 1989, har varit folkbokförd i Falkenberg och Göteborg. 2012 blev hon beviljad en så kallad god man. Hon har också flera betalningsanmärkningar.

MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.