Skråmo uppges vara död – nu börjar arbetet

TEXTEN ÄR UPPDATERAD 17/3.
Har vi i och med IS fall sett kulmen på problemet med radikalisering till islamistisk extremism i Sverige och världen? Dessvärre är jag övertygad om att det inte är så. Jämfört med för några år sedan ser vi en nedgång i aktivitet men troligen är den temporär.  Visst, Michael Skråmo uppges vara död – men nu börjar det riktiga arbetet, skriver Magnus Sandelin, redaktör för Doku.

I juni 2016 la den svenske IS-medlemmen Michael Skråmo upp en bild från Syrien på en olivlund på sin facebooksida. ”En dag kommer folk hänga svärd på olivträden”, kommenterade han bilden. Då, för snart tre år sedan, var hans och många andra islamisters utopiska dröm om det världsomspännande kalifatet fortfarande levande. Kalifatet skulle inte endast omfatta de delar av Syrien och Irak där IS under ett par år lyckades behålla militär kontroll, utan även lägga Europa under sina fötter. Från såväl Eiffeltornet som Buckingham Palace skulle den svartvita fana som blivit den islamistiska terrorrörelsens symbol vaja inom en snar framtid, var tanken.

Så blev det inte. Idag kan vi dock förledas att tro att de storslagna kalifatdrömmarna är krossade. IS som ”stat” är förvisso militärt besegrat, och de mest övertygade IS-jihadisterna, som försökte hålla emot in i det längsta, samlas nu ihop av de kurdiskledda styrkorna. På kö står underrättelsetjänster från hela världen för att förhöra dem.

Från såväl Eiffeltornet som Buckingham Palace skulle den svartvita fana som blivit den islamistiska terrorrörelsens symbol vaja inom en snar framtid, var tanken.

Michael Skråmo, norsk medborgare men uppvuxen i Sverige, var en av de mest hängivna IS-medlemmarna. Doku har skrivit om honom i flera artiklar tidigare. Han har varit en tacksam mediefigur, en person som till skillnad från de flesta andra i den svenska jihadistiska miljön valt att vara helt öppen med sina sympatier och sin rekryteringsstrategi. Från Syrien har han levererat propagandaföreläsningar för IS men även hot mot Sverige och enskilda personer.

Michael Skråmo, kanske den mest kände av de svenska IS-medlemmarna, uppges ha dödats i Syrien.

Efter veckor av rykten och uppgifter om att Skråmo skulle vara gripen av de kurdiska styrkorna har hans anhöriga nu uppgett för en brittisk TV-kanal att han skulle vara död. Han ska enligt dem ha dödats under slutstriden om den sista resten av IS ”kalifat”. Uppgifterna, som de även har framfört till SVT, får anses vara trovärdiga.

I Sverige känns det som vanligt yrvaket. Tecken på att den här typen av extremism höll på att växa sig stark och komma att utgöra ett betydande problem i samhället fanns redan för flera år sedan när de första personerna började resa till Syrien, men väldigt få reagerade då. Nu råder en panikartad diskussion om vad som ska hända med IS-terroristerna som kurderna av självklara skäl vill skicka tillbaka till oss. Nu är det dags att skörda för åratal av senfärdighet och ovilja att ta tag i problemet med radikalisering.

Har vi i och med IS fall sett kulmen på problemet med radikalisering till islamistisk extremism i Sverige och världen? Dessvärre är jag övertygad om att det inte är så. Ideologin och drömmarna om ett storslaget kalifat likt IS ”islamiska stat” lever fortfarande bland många.

De senaste åren har anhängarna till ideologin tiofaldigats i Sverige. Fler rekryterare och erfarna jihadister finns idag i Sverige jämfört med hur det var inför den förra vågen. Nya konflikter med ”jihadarenor” likt den i Syrien som lockade människor från hela världen kommer att uppstå i framtiden. Internet kommer att fortsätta utgöra plattform för snabb propagandaspridning och kontakter mellan sympatisörer och terrorgrupper. Jämfört med för några år sedan ser vi en nedgång i aktivitet men troligen är den temporär.  Visst, Michael Skråmo uppges vara död – men nu börjar det riktiga arbetet.

MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.