Här är kvittot för de svenska terrorpengarna

Kvittot visar en överföring från en person i Göteborg till en utpekad IS-finansiär, uppsatt på USA:s terrorlista så sent som för ett par veckor sedan. Bilden är ett montage.

Michael Skråmo pekas ut som mottagare

Tusentals kronor skickades förra hösten från Göteborg till en misstänkt IS-finansiär i Kenya. Det kan Doku avslöja som har kommit över kvittot på transaktionen. Enligt en uppgift var överföringen från Göteborg i slutändan avsedd för den svenske IS-medlemmen Michael Skråmo.

Den svenske IS-resenären Michael Skråmo är enligt obekräftade uppgifter mottagaren av de pengar som skickades till IS-finansiären. Bild från Facebook.

I början av juli slog kenyansk antiterrorpolis till mot ett nätverk som misstänks ha bedrivit en omfattande finansieringsverksamhet för terrorgruppen Islamiska staten. En av huvudmännen, Waleed Ahmed Zein, ska enligt ett pressmeddelande från det amerikanska finansdepartementet ha etablerat ett världsomspännande nätverk för att förmedla pengarna. Mellan 2017 och början av 2018 ska han ha överfört över 150.000 dollar till IS-krigare i Syrien, Libyen och Centralafrika. Pengarna kom från hela världen, framförallt genom så kallade hawalabanker.

Hawala är ett informellt banksystem med flerhundraåriga anor som ofta används för att skicka pengar till länder där formella banksystem inte fungerar, som Somalia. Systemet bygger på tillit, och att skulderna regleras i efterhand. Ofta saknas ordentliga verifikationer, och systemet har flera gånger använts vid penningtvätt och terrorfinansiering.

LÄS MER: RANSTORP: SAMHÄLLET BRISTER I KONTROLLEN

Den sjunde september förde amerikanska finansdepartementet upp Waleed Ahmed Zein på sin lista över personer med kopplingar till terrorism, och frös de av hans tillgångar som USA har kontroll över. Enligt ett uttalande från departementet så klassar de honom som en ”Specially Designated Global Terrorist”, en särskilt farlig terrorist. Beslutet har enligt departementet tagits som ett led i arbetet med att angripa personer och nätverk som arbetar för IS och på så sätt förhindra att de får tillgång till resurser som de behöver för att utföra attacker. I domstolsförhandlingar i Kenya har Waleed Ahmed Zein dock nekat till alla anklagelser.

Waleed Ahmed Zein greps i Kenya i somras misstänkt för omfattande finansiering av Islamiska staten. Skärmdump från kenyansk TV.

Doku har tagit del av unik dokumentation som visar att 895 US-dollar, motsvarande cirka 8.700 kronor, skickades till den utpekade IS-koordinatorn Waleed Ahmed Zein från en hawalabank i Göteborg den 20 november förra året. Det var alltså drygt nio månader före det att Zein terrorlistades i USA. Bankkontoret ingår i företagskedjan Dahabshiil med kontor i över 120 länder, och finns i samma trappuppgång som den radikala organisationen Sveriges Förenade Muslimer har sin lokal.

Det kvitto på överföringen som Doku har en bild av ingår i en utredning som en annan stat bedriver, med koppling till det kenyanska terrormålet. Enligt obekräftade uppgifter så var den slutlige mottagaren av pengarna på kvittot den omskrivne svenske IS-medlemmen Michael Skråmo, som reste till Syrien och Islamiska staten med sin familj 2014.

LÄS MER: MICHAEL SKRÅMOS NYA VÄDJAN: ”BE FÖR MIG!”

På kvittot syns att mottagaren av pengarna är den nu gripne Waleed Ahmed Zein, och att han skulle hämta ut pengarna i den kenyanska staden Mombasa. Även avsändarens namn finns angivet, och ett telefonnummer. Det leder till en 24-årig man bosatt i Angered i Göteborg. Mannen finns i kretsen kring Sveriges Förenade Muslimer, SFM. På Facebook är han vän med Michael Skråmo, och han gillar flera radikala islamistiska predikanter och SFM. 24-åringen har på Facebook även anmält sig till ett evenemang i SFM:s regi.

Den 24-årige göteborgare som skickade pengarna till den misstänkte IS-finansiären säger att han gjorde det på uppdrag av en annan person och inte vet vem mottagaren är.

När Doku ringer upp 24-åringen säger han att han inte vet vem personen är som han skickade pengarna till.

-Nej. Jag har ingen aning faktiskt, för det var så att det var någon som behövde hjälp med att skicka pengarna, jag själv har ingen aning om vem den personen är.

Så du gjorde det på uppdrag av någon, någon som bad dig?

-Ja, jag ville hjälpa till, men jag har själv ingen aning om vem det är.

Vem var det som ville ha hjälp med detta då?

-Det behöver du inte veta.

Det finns en uppgift om att de här pengarna i slutändan var avsedda för Michael Skråmo. Vet du något om det?

-Nej ingen aning faktiskt. Vem är det?

Vet du inte vem Michael Skråmo är?

-Vet du vem det är? Vem är det, förklara!

Han är från Göteborg men har åkt till IS.

-Okej, men vad har jag med honom att göra?

Det finns en uppgift om att de här pengarna skulle till Michael Skråmo.

-Jag har ingen aning alltså, det här var länge sen, jag kommer inte riktigt ihåg, jag hjälpte bara någon.

Har du hjälpt den här personen att skicka pengar fler gånger?

-Jag minns inte riktigt vem det var, en gång har jag skickat till någon i Somalia, en vän som hade rest dit. Så jag har skickat till flera men oftast har jag gjort det för att hjälpa andra. Jag själv har ingen aning.

Men när du skickade pengarna till Waleed Ahmed Zein i november förra året, vad fick du veta om vart pengarna skulle gå?

-Det var ett tag sen alltså, de sa inte så mycket, ”kan du hjälpa mig att skicka lite till nån” och så vidare. Det var inte så mycket mer information än så, och jag tänkte att man ska hjälpa bröder i islam, säger 24-åringen.

Mohamed Said är chef för det hawalakontor som förde över pengarna till Waleed Ahmed Zein. Han säger sig inte heller känna igen namnet när Doku frågar, och inte heller att personen sedan överföringen har satts upp på en terrorlista. Enligt Said är det enda gången som någon skickat pengar till den personen från hans kontor.

Har ni någon kontroll på vart pengarna som människor skickar går?

-Ja, men den här summan som har skickats till den här personen är inte så stor och det har bara gjorts en gång. Men om man skickar en stor summa eller flera gånger så kan jag ställa frågor om vem som ska ha pengarna, säger Mohamed Said.

Doku har utan resultat sökt Michael Skråmo för en kommentar.

MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844.