Michael Skråmos nya vädjan: ”Be för mig!”

Michael Skråmo gjorde efter en längre tids tystnad ett försök i somras att återuppta sin propagandaverksamhet riktad mot Sverige. Bilden publicerade han på sitt facebookkonto i september 2016.

Den svenske IS-medlemmen Michael Skråmo försökte i somras återuppta sin propagandaverksamhet riktad mot en svensk publik efter en längre tids tystnad. I augusti skrev han på Telegram att han varit sjuk. Därefter har han varit tyst.

Michael Skråmo, omskriven svensk IS-medlem, var den möjlige slutmottagaren av de pengar som skickades från Göteborg till den utpekade IS-koordinatorn Waleed Ahmed Zein, enligt en uppgift till Doku. Efter att IS drevs ut från Raqqa i oktober förra året har Michael Skråmo legat mycket lågt vad gäller nätaktivitet.

Enligt Jesper Söders källor så är det sannolikt att Michael Skråmo nu hör till jihadistgruppen Jabhat Fateh al-Sham (tidigare Jabhat al-Nusra) eller Fria Syriska Armen, FSA.

Överföringen av pengarna till Zein skedde månaden efter Raqqas fall. I januari rapporterade Sveriges Television att Michael Skråmo hade lyckats ta sig ut från Raqqah tillsammans med sin familj och eventuellt befann sig i IS-kontrollerat område i östra Syrien. Jesper Söder, som stridit med de kurdiska YPG-trupperna mot IS, hade kontakt med Skråmo i våras. Då befann han sig i den syriska staden Idlib med sin familj. Därefter har kontakten mellan de två upphört, men enligt Jesper Söders källor så är det sannolikt att Michael Skråmo nu hör till jihadistgruppen Jabhat Fateh al-Sham (tidigare Jabhat al-Nusra) eller Fria Syriska Armen, FSA.

LÄS MER: HÄR ÄR KVITTOT FÖR DE SVENSKA TERRORPENGARNA

-Det är det mest sannolika, att han inte är under IS längre. Troligen har han och hans familj lyckats ta sig vidare med de bussar som varit avsedda för att evakuera civila men som ofta transporterat IS-medlemmar och deras familjer, säger Jesper Söder.

I juli släppte Michael Skråmo ett kort videoklipp där han utlovade en ny föreläsningsserie.

För tre månader sedan, i juni, aktiverade Michael Skråmo ett konto på Telegram där han la ut radikalislamistiskt material. Han utlovade också en kommande föreläsningsserie på videodelningstjänsten Vimeo, men det enda som han har publicerat var en kort introduktion. Det senaste han skrev på Telegram var den 22 augusti:

”Förlåt mig att det inte släppts något på sidan, det har varit pgr av sjukdom och jobb må Allah ge mig tawfeeq att fortsätta sprida dawah. Glöm inte mig i era duaas” (duaas kan i det här sammanhanget översättas med ”böner”, reds anmärkning).

Systematisk propagandaverksamhet

Från IS-kontrollerat område i Syrien har Michael Skråmo under flera år bedrivit en systematisk propaganda- och rekryteringsverksamhet riktad mot Sverige. På sin facebooksida har han regelbundet hyllat terrorattentat som IS genomfört i såväl Europa som på andra ställen, och även uppmanat till att utföra våldsdåd i Sverige. Han har lagt ut föreläsningar där han propagerat för IS version av islam och även väpnad jihad. Under hösten 2016 påbörjade han ett samarbete med en annan svensk som rest till Raqqa, Idris Cheway från Alby. På nätet använde Cheway aliaset ”Ibn Mulaykah” och hade under flera år en central roll i jihadistisk propaganda- och rekryteringsverksamhet i Sverige. Sommaren 2017 dödades Idris Cheway i Syrien, troligen under flygbombningarna mot Raqqah.

Michael Skråmo är född och uppvuxen i Göteborg av föräldrar som invandrade från Norge i början av 80-talet. Under sina första elva år bodde han i stadsdelen Bergsjön i Göteborg. Sedan flyttade familjen till stadsdelen Majorna.

I gymnasiet utbildade han sig till kock. Hans betyg hade en hel del övrigt att önska, med underkänt i flera ämnen, bland annat i religionskunskap.

Michael Skråmo ska ha varit något av en sökare. Han var nyfiken på sufismen innan han gled in i salafismen.

Flera av hans klasskamrater från den tiden vittnar om att han inte visade några tecken på att vara religiös under gymnasietiden. Han gillade hip hop och gjorde egen musik som han spelade in. Ibland tjänade han extrapengar genom att stå och jonglera i köpcentret Nordstan. Han var inte mobbad, men hade inte heller någon riktigt nära vän. En klasskamrat kallade honom för ”klassens pajas”, att han var rolig och glad. En annan uppgav att Michael åkte till Kairo i slutet av gymnasiet och att han därefter blev förändrad.

Föreläste om islam i radikala grupper

Michael ska ha konverterat till islam runt 2005. Han tog sig då det muslimska namet Abdul Samad al Swedi. I Göteborg ska han enligt personer som träffade honom ha varit något av en sökare. Han var nyfiken på sufismen innan han gled in i salafismen. Han reste runt i Sverige och Norge och gjorde dawah, en islamsk form av missionsverksamhet.

Under flera år kom han sedan att föreläsa om islam i radikala salafistiska grupper i Göteborg. Han framträdde i Bellevuemoskén och i föreningen Sveriges Förenade Muslimer, och la även ut sina föreläsningar på Youtube.

Under 2014 höll han en studiecirkel om islam i en lokal förening i Lövgärdet, Angered, som drevs av IS-sympatisörer. Bara några månader senare, i augusti 2014, reste Michael, hans fru Amanda och svärmor till Syrien för att bosätta sig i IS huvudstad Raqqa med sina respektive barn.

Michael Skråmos svärmor sa efter hemkomsten till Göteborg att IS kalifat var ett fantastiskt bra ställe att leva på.

Michael Skråmos svärmor återvände från IS kalifat till Göteborg 2015.

Men medan Michael och Amanda har blivit kvar i Syrien så bestämde sig svärmodern efter ett par år för att återvända till Göteborg. Där träffade Dokus Magnus Sandelin henne 2016, ett halvår efter hemkomsten. Hon sa då att hon mått dåligt psykiskt efter hemkomsten från Syrien. Men hon försvarade IS kalifat, och sa att det var ett fantastiskt bra ställe att leva på. Som kvinna kände hon sig mycket tryggare och friare hos IS än i Sverige. Där var det ingen som trakasserade henne, till skillnad från i Sverige, menade hon. Skälet till att hon lämnade Syrien var bomberna och hennes minsta barns säkerhet. Hon bekräftade också att Michael Skråmo deltagit i strid, men såg honom inte som en terrorist.

– Han bryr sig om muslimerna. Han är en bra man, han tar hand om allting. Om en muslim försvarar sig själv är han en terrorist, men vilka är det egentligen som attackerar de muslimska länderna? frågade hon retoriskt.

Frun och svärmodern konverterade ungefär samtidigt

Svärmodern och hennes äldsta dotter Amanda konverterade till islam ungefär samtidigt, under 2007. De bodde grannar med en somalisk familj, en familj som de ska ha blivit mycket fästa vid.  I en blogg beskrev Amanda för några år sedan hur hennes väg till islam såg ut:

”2007 i slutet av sommaren, lärde jag känna en muslim, vi diskuterade inte så mycket om Islam men jag började ändå som småningom ju mer jag lärde känna min nya vän att bli intresserad. Samtidigt hade min mamma mycket kontakt med våra muslimska grannar, kommer ihåg hur hon exalterat en gång berättat för mig om uttrycket ”MashaAllah”.”

Amandas förvandling från glad teatertjej till fundamentalistisk muslim gick snabbt.

Amanda gick en teaterlinje på gymnasiet. Flera tidigare lärare och klasskamrater till henne vittnar om en mycket snabb förändring där hon gick från att vara en glad teatertjej till att bli fundamentalistisk muslim. En lärare berättar att hon krävde att de skulle ta bort bilder på henne från en affisch som gjorde reklam för en kommande föreställning som klassen skulle ha.

I sin blogg beskrev hon själv om hur det var att förvandlas från hiphopare till att täcka sig på islamskt vis:

”Jag tog på mig hijab på en gång och första dagen i skolan kändes jobbig, då jag gick i teater och alla trodde jag bara klätt ut mig! Pust*.. De flesta trodde nog att jag bara blev muslim för någon annans skull.”

Amanda slutförde aldrig gymnasiet, utan hoppade av efter vårterminen 2009, troligen på grund av sin allt djupare religiösa övertygelse. Någon gång under den här tiden träffade hon sin blivande make Michael Skråmo. En uppgift säger att det skedde på nätet.

Doku har nyligen varit i kontakt med svärmodern men hon vill inte ge några ytterligare kommentarer. I ett sms skriver hon: ”Jag orkar inte överhuvudtaget sådant här. Jag bryr mig enbart om min familj och drömmer om fred.”

Vi har även sökt Michael Skråmo och Amanda för kommentarer, men utan att lyckas nå dem.

MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844.