IS-jihadisten Skråmos fru dödad i Syrien

I juli släppte Michael Skråmo ett kort videoklipp där han utlovade en ny föreläsningsserie. Sedan dess har det dock varit tyst från honom.

Den svenske IS-jihadisten Michael Skråmos hustru Amanda Gonzales, 28, har dödats i Syrien. Enligt obekräftade uppgifter till Doku ska hon ha omkommit i samband med ett bombanfall. Michael Skråmo ska nu befinna sig med sina sju barn i ett av de sista fästena som hålls av Islamiska staten.

Dödsfallet är bekräftat av en nära anhörig och ska ha skett i början av januari. Enligt obekräftade uppgifter ska det ha hänt i samband med en bombexplosion. Familjen befinner sig i ett litet IS-kontrollerat område som attackeras av kurdiska styrkor understödda av flyganfall.

Det var i september 2014 som Amanda Gonzales, från Göteborg, tillsammans med Michael Skråmo tog sig till Raqqa i Syrien och anslöt till Islamiska staten, troligtvis tillsammans med Amandas mamma och deras respektive barn. Amandas mamma har dock återvänt till Göteborg. 

Dokus Magnus Sandelin träffade Amandas mamma under 2016, ett drygt halvår efter hemkomsten. Hon uppgav då att livet i kalifatet var fantastiskt och att hon kände sig mycket tryggare i Raqqa än i Göteborg. Men att hon till sist valde att återvända för hennes barns säkerhet. 

Amanda Gonzales och Michael Skråmo hade fyra barn med sig till Raqqa och IS, samtliga då under fem år. Idag ska det vara sju barn som Amanda nu efterlämnar efter sin död. 

Amanda och hennes mamma konverterade ungefär samtidigt till islam under 2007, vilket Amanda då skrev om på sin blogg. 

Amanda Gonzales och Michael Skråmo hade fyra barn med sig till Raqqa och IS, samtliga då under fem år. Idag ska det vara sju barn.

Michael Skråmo fungerade som en radikal predikant i Göteborg innan paret anslöt sig till IS. Bland annat hos den hårt kritiserade föreningen Sveriges Förenade Muslimer (SFM). 

Från IS-kontrollerat område i Syrien har Michael Skråmo under flera år bedrivit en systematisk propaganda- och rekryteringsverksamhet riktad mot Sverige. På sin facebooksida har han regelbundet hyllat terrorattentat som IS genomfört i såväl Europa som på andra ställen, och även uppmanat till att utföra våldsdåd i Göteborg och Sverige. 

Amanda använde sig i början av sociala medier från Raqqa, men har senare inte hörts i öppna sammanhang. 

Den 6 april 2016 skrev Amanda ett mejl till Göteborgs tingsrätt som sökte henne: 

”För att göra det enkelt för er så behöver ni inte skicka mer papper till mig jag är inte i Svergie (sic) och kommer nog alldrig (sic) i mitt liv komma tillbaka .. så för er egna skull kan ni bara lägga ner allt :)”

I en av Michael Skråmos senaste uppdateringar på Telegram vädjade han till sina följare – ”be för mig”, vilket Doku rapporterat om

Doku har utan framgång sökt Michael Skråmo. 

SOFIE LÖWENMARK

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.