Här träffar mormodern Skråmobarnen i hemlighet

Under stort hemlighetsmakeri har Michael Skråmos svärmor landat i Erbil, Irak, för att träffa barnbarnen. Foto: Expressen

Under stort hemlighetsmakeri har den dödade IS-terroristen Michael Skråmos svärmor Umm Hamza landat i Erbil i norra Irak, kan Expressen och Doku avslöja. Kvinnan är mormor till Michael Skråmos sju barn som nu väntar på att få flyga hem till Sverige. Hon levde i två år i IS huvudstad Raqqa och avslöjades i tv när hon försökte rekrytera kvinnor till terrorsekten.

– Mormor, mormor, ropade barnen när hon kom till hotellet där de bor med sin morfar Patricio Galvez.

”Umm Hamza” checkade in på hotellet under sitt svenska namn. Foto: Expressen

Barnens mormor bor sedan ett par år i Göteborg. Hon tog sig under lördagen in i Irak med sitt svenska pass. Hon har ett svenskt namn, även om hon under tiden hos IS blev mer känd under sitt islamiska namn, Umm Hamza.

De sju Skråmobarnens mormor är en av de svenska kvinnor som tidigt anslöt sig till IS-kalifatet i Syrien. Detta efter att hon 2007 tillsammans med sin dotter Amanda Gonzales konverterat till islam och radikaliserats, och dottern gift sig med den kände Göteborgsjihadisten Michael Skråmo.

När Michael Skårmo och Amanda Gonzales i augusti 2014 tog med sig sina då fyra barn och flyttade till Raqqa i Syrien valde mormodern att följa med dem. Umm Hamza bodde i terrorsektens huvudstad i två år innan hon 2016 – när livet blev för svårt i kalifatet – beslutade sig för att flytta tillbaka till Sverige.

Michael Skråmo dödades i mars i år.

Kvar hos IS lämnade Umm Hamza de sju barnbarnen och dottern Amanda Gonzales, som senare dödades i en amerikansk flygattack.

– Jag kommer alltid att skuldbelägga mig själv för att jag lämnade henne. Men jag var tvungen att göra det, sa Skråmos svärmor i en intervju med engelska tv-kanalen ITV den 5 april i år.

Sedan mormodern återvände till Sverige har hon levt under skyddad identitet och, med några få undantag, undvikit att prata med medier.

Ett halvår efter hemkomsten 2016 var Umm Hamza med i en kanadensisk TV-dokumentär i CBC och sa då att hon mått dåligt psykiskt efter hemkomsten från Syrien. Hon försvarade dock fortfarande IS. Hon beskrev kalifatet som ett fantastiskt bra ställe att leva på. Hon menade att hon som kvinna kände sig mycket tryggare och friare hos IS än i Sverige.

Hon beskrev kalifatet som ett fantastiskt bra ställe att leva på.

”Umm Hamza” som i vanliga fall har heltäckande nikab visade sitt ansikte på hotellet. Foto: Expressen

Umm Hamza berättade i samtal med det kanadensiska tv-bolaget att hon lämnade Syrien på grund av bomberna och att det var för farligt där för hennes yngsta barn.

Umm Hamza bekräftade att svärsonen Michael Skråmo deltagit i strid, men menade att hon inte såg honom inte som en terrorist.

– Han bryr sig om muslimerna. Han är en bra man, han tar hand om allting. Om en muslim försvarar sig själv är han en terrorist, men vilka är det egentligen som attackerar de muslimska länderna? frågade hon retoriskt.

Under tiden i Raqqa avslöjades mormodern som IS-rekryterare av granskande journalister från det kanadensiska TV-bolaget CBC.

När den brittiska TV-kanalen ITV i våras frågade mormodern om hon verkligen inte kände till IS grymheter när hon levde i Raqqa, svarade hon:

– Vi hade inte tillgång till internet eller tv. När jag var där var det ingen som pratade om sådant.

Under tiden i Raqqa avslöjades mormodern som IS-rekryterare av granskande journalister från det kanadensiska TV-bolaget CBC.

Journalisterna utgav sig i sociala medier för att vara en ung kvinna, ”Sara”, som var intresserad av att ansluta sig till IS.

Den de kommunicerade med var Michael Skråmos svärmor. I en krypterad chatt gav hon ”Sara” detaljerade instruktioner hur resan skulle gå till. Hon gav också snabbt förslag på en man som Sara kunde gifta sig med i kalifatet. Hon beskrev honom som en europé som redan hade en fru och fem barn. Hon pratade om sin egen svärson Michael Skråmo, som hon alltså föreslog att ”Sara” skulle bli andrahustru åt.

Efter att Michael Skråmos och Amanda Gonzales nu sju föräldralösa barn räddades från IS och fördes ut från Syrien till Erbil i Irak, har många uttryckt oro för att barnens IS-lojala mormor ska få ta hand om dem i Sverige.

Barnens morfar, kvinnans exmake Patricio Galvez, skilde sig från Umm Hamza redan 1993, och säger att han vet att många är oroliga för att barnen ska hamna hos mormodern. En dag innan barnens mormor landade i Irak sa Patricio Galvez till Expressens reporter på plats i Erbil:

– Vi har inte kunnat diskutera denna fråga än. Som jag sa tidigare, att rädda barnen från lägret var det viktigaste för mig. När det gäller andra frågor runtomkring barnen tror jag att det är myndigheterna som tar de besluten. Det finns ingen anledning att vi ska diskutera sådana saker.

”Jag tror att myndigheterna anser att i första hand är det anhöriga som är lämpade för att ta hand om barnen. Det är farmor, mormor och jag.”

Han fortsatte:

– Jag tror att myndigheterna anser att i första hand är det anhöriga som är lämpade för att ta hand om barnen. Det är farmor, mormor och jag. Det finns gott om familjemedlemmar som kan ta hand om barnen. Det är ingen risk att barnen ska hamna i radikala miljöer längre.

Men det finns många frågetecken kring barnens mormors agerande när hon själv åkte ner till Syrien. Många anser att det vore olämpligt att de skulle hamna hos henne?

– Jag kan inte prata för henne, det är en sak som ni kanske kan diskutera med henne direkt. Men jag vet att hon inte är i sådana miljöer längre. Det är ingen risk på det sättet, tror jag. Det får hon själv svara på det.

Vill hon ta hand om barnen?

– Hon älskar barnen lika mycket som jag gör. Hon vill självklart vara nära dem, säger Patricio Galvez.

Barnens morfar nämnde inte under den långa intervjun att mormodern redan dagen efter skulle komma till Erbil. Men på lördagen checkade hon diskret in på hotellet där Patricio Galvez och barnen bor i väntan på beslutet att de får flyga hem till Sverige. Redan tidigare under dagen blev stämningen på hotellet spänd.

En av hotellcheferna sa till Expressens utsände:

– Är du journalist? Ni får inte göra intervjuer. Ni får inte ta bilder. Ni får inte gå till deras rum.

Hotellet förstärkte även den väpnade vaktstyrkan.

– Hon checkade in och använde det namn som du säger (mormoderns svenska namn, reds anm). Hon gick upp till barnens rum direkt. Så fort barnen såg henne skrek de ”mormor, mormor, mormor”, säger en av hotellcheferna.

Barnens mormor Umm Hamza som i vanliga fall går i heltäckande slöja hade den här gången bara hijab på sig och visade sitt ansikte. Hon har sedan hon anlände hållit sig inne på hotellrummet.

Expressen söker mormodern för en kommentar.

KASSEM HAMADÉ, reporter Expressen

Läs tidigare artikel om Michael Skråmo och hans svärmor.

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.