Säpo slog till mot skolchefen Abdel-Nasser El Nadi


Friskolan Vetenskapsskolans vd Abdel-Nasser el Nadi, 54, har tagits i förvar av Migrationsverket. Säkerhetspolisen hämtade honom under onsdagen. Skol-vd:n – som nu blixtersatts på posten – är därmed den femte framträdande personen inom radikalislamistiska miljöer i Sverige som frihetsberövats på kort tid.
– Det här får han och Säpo sköta, säger Sven-Erik Berg, rektor för klasserna F-3 vid Vetenskapsskolan i Göteborg.

Vetenskapsskolans vd Abdel-Nasser El Nadi har beskrivs som en centralgestalt inom den islamistiska miljön i Göteborg och Västsverige.

Under de senaste veckorna har Migrationsverket, efter ansökan från Säkerhetspolisen, tagit fyra framträdande personer i samma radikalislamistiska miljö i förvar: Gävleimamen Abo Raad och hans son, imamen Hussein Al-Jibury i Umeå och imamen Fekri Hamad från Västerås. Alla ingår i samma miljö som Abdel-Nasser El Nadi som nu blir den femte på kort tid som går samma öde. Han hämtades in av Säkerhetspolisen under onsdagen och Migrationsverket fattade under torsdagen beslut om att ta honom i förvar.

I oktober förra året kunde Doku avslöja att Abdel Nasser El Nadi fanns med bland de två tusen personer som enligt Säpo utgör den våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige, och att han internt pekades ut som rekryterare till våldsbejakande islamism.

När GT under onsdagen kontaktade Abdel-Nasser El Nadis familj uppgav de att han var hos Säkerhetspolisen och bad oss mejla våra frågor.

– Ni får kontakta Säpo för han är där, förklarade en kvinna som svarade på El Nadis hustrus telefon.

”Naturligtvis har vi suttit i samtal i ledningsgruppen och undrar vad som händer.”

På Vetenskapsskolan bekräftar rektorn för F-3-klasserna Sven-Erik Berg att huvudmannen tagits om hand av myndigheterna. Men han uppger att skolans verksamhet bedrivs vidare som vanligt.

– Naturligtvis har vi suttit i samtal i ledningsgruppen och undrar vad som händer. Man undrar vad det är frågan om och vad som händer, säger Sven-Erik Berg och berättar att han så sent som under tisdagen var i möte med Abdel-Nasser El Nadi om skolans ekonomi.

– För skolans del händer ingenting. Han är huvudman och inte med i den dagliga driften. Det är vi rektorer som sköter det.

Hur ser ni på det faktum att han nu har tagits i förvar?

– Det här får han och Säpo sköta.

Efter ett interimistiskt styrelsemöte under onsdagen beslutades att skolans biträdande rektor nu ska gå in som vd. Beskedet meddelade Sven-Erik Berg Skolinspektionen tidigare i dag.

– Jag har meddelat dem situationen och vem vår nya ansvarige är, säger Sven-Erik Berg som samtidigt säger att de fått väldigt lite information.

– Det är Säkerhetspolisen som har gjort detta, det är allt vi vet.

Ordföranden för Gävlemoskén Mohammed Al Najjar, där Abdel-Nasser El Nadi sitter som ledamot i stiftelsen, meddelade under onsdagen att de sökt honom. Men att han är ”försvunnen”.

”Det är Säkerhetspolisen som har gjort detta, det är allt vi vet.”

Inom den radikala muslimska miljön går nu uppmaningar ut om att åka till Stockholm för att demonstrera mot att ”fyra imamer och en broder” tagits om hand av myndigheterna. En av de som anges som frihetsberövad är Abdel-Nasser El Nadi, även kallad Abo Talal och beskrivs som skriftlärd och imam utan moské i den miljö han ingår i.

– Han är unik, säger Gävlemoskéns ordförande Mohammed Al Najjar via en medlem som tolkar. Advokaten Lars-Erik Olsson har företrätt Abdel-Nasser El Nadi vid flera tillfällen. Han vill i nuläget inte ge några kommentarer.

– Han har mig fortfarande. Jag kan inte uttala mig nu, tyvärr, säger Lars-Erik Olsson.

Säkerhetspolisens presstjänst kommenterar inte ärendet.

– Vi kan inte kommentera enskilda personer. Dels av säkerhetsskäl, dels av integritetsskäl, säger pressekreteraren Gabriel Wernstedt på Säkerhetspolisen.

Ni har den senaste tiden gjort liknande insatser med förvarstaganden runt om i landet, kan ni uppge om ni gjort fler sådana insatser de senaste dagarna?

– Vi pratar inte om enskilda ärenden eller enskilda personer när det gäller vårt operativa arbete inom ramen för vårt underrättelsearbete. Det gör vi inte av säkerhetsskäl och integritetsskäl.

I fredags var GT/Doku i kontakt med Abdel-Nasser El Nadi. Efter att vi presenterat oss och vårt syfte med samtalet bad han oss att ringa senare under dagen. Han har därefter inte besvarat våra samtal.

Abdel-Nasser El Nadi har tidigare bestämt förnekat alla kopplingar till extremism eller extremistiska sympatier.

– Jag har fem barn som är födda i Sverige, en stor familj, och jag vill skydda det här samhället som har skyddat mina barn, sa han till Dagens Nyheter i samband med en granskning av Vetenskapsskolan för ett år sedan.

54-åriga Abdel-Nasser El-Nadi har tidigare varit rektor för friskolan Vetenskapsskolan i Göteborg. I dag är han dess VD och huvudman.

Skolan ingår i en koncern bestående av skolor och förskolor i Göteborg, Halmstad och Gävle, och det finns även planer på att starta gymnasieverksamhet. Vetenskapsskolan har uppmärksammats i medier tidigare efter kritik från Skolinspektionen. Efter en oanmäld tillsyn 2017 skrev myndigheten bland annat att skolan brast i uppdraget ”att verka för jämställdhet mellan kvinnor och män”.

Abdel-Nasser El-Nadi är ursprungligen från Egypten men har bott i Sverige sedan 1992, då han ansökte om uppehållstillstånd. Precis som de andra som tagits i förvar de senaste veckorna på initiativ av Säpo så har han blivit nekad svenskt medborgarskap. Han ansökte hos Migrationsverket 2007 och 2011 men fick avslag båda gångerna.

MAGNUS SANDELIN, reporter Doku
DANIEL OLSSON, reporter GT/Expressen

Läs Dokus tidigare granskning av Abdel-Nasser El-Nadi och Vetenskapsskolan:
Säpo pekar ut hög skolchef för rekrytering
Utpekade skolchefen vill ta över gymnasieskola
Radikala miljöer omger El Nadi
Abdel-Nasser El Nadi försöker blanda bort korten

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.