Islamistrektorns hälsning från det historiska kafét

Bilden som Abdel Nasser El Nadi la upp på Facebook i mars 2020.

Här sitter Vetenskapsskolans förre rektor och huvudman, islamistpredikanten Abdel Nasser El Nadi, på det historiska kafét Pierre Loti Kahvehanesi i Istanbul. El Nadi, som av regeringen bedömts vara en säkerhetsrisk, släpptes ur Migrationsverkets förvar 2019 och försvann då plötsligt från Sverige, men det har varit oklart vart.

Doku kan nu avslöja vart Vetenskapsskolans tidigare huvudman Abdel Nasser El Nadi, eller Abo Talal som han kallas, tog vägen efter att han försvann från Sverige för ett par år sedan. Han var en av de ledande islamister i Sverige som under uppmärksammade former togs in av Säkerhetspolisen våren 2019 och sedan sattes i förvar hos Migrationsverket. Regeringen beslöt sedan att samtliga skulle utvisas på grund av att de ansågs utgöra hot mot rikets säkerhet, men ingen av utvisningarna har gått att verkställa då islamisterna riskerar tortyr i sina gamla hemländer, i El Nadis fall Egypten.

El Nadi överklagade utvisningsbeslutet, och i de delar som inte omfattas av sekretess framgick att han ansåg att Säkerhetspolisens ansökan var ”vag och spekulativ”.

I september 2019 släpptes han, i likhet med de andra förvarstagna islamisterna, ur förvaret då de inte fanns något som talade för att utvisningen skulle kunna verkställas inom de närmaste månaderna. Istället trädde ett tidigare beslut om anmälningsplikt i kraft.

Efter en kort tid visade det sig dock att han på eget bevåg hade lämnat Sverige, vilket flera medier rapporterat om. Men vart han tog vägen har inte varit allmänt känt.

Uppkallad efter fransk författare

Tidigt förekom rykten om att Abdel Nasser El Nadi fått en fristad i Turkiet. Nu kan Doku visa att uppgifterna verkar stämma. På sin facebooksida har El Nadi lagt upp två bilder där han sitter på kafét Pierre Loti Kahvehanesi i Istanbul, uppkallad efter en historisk fransk författare och känd för sin vackra utsikt. Den ena bilden la han upp den 27 mars 2020, och den andra bilden den 9 april i år.

Även i bilden som Abdel Nasser El Nadi la upp på Facebook den 9 april i år syns kaféts logotype i bakgrunden.

En film, för jämförelse, från kaféet som en besökare har lagt ut på Youtube finns här.

Abdel Nasser El Nadi har under flera år varit föremål för såväl Säkerhetspolisens som polisens intresse. I Sverige har de senaste åren flera förundersökningar gällande ekonomisk brottslighet i El Nadis tidigare bolag lagts ner i brist på bevis. När han försvann från Sverige 2019 så lades även den sista delen ner, gällande en misstanke om osant intygande. ”Den misstänkte har lämnat landet och förväntas inte återvända hit. Förutsättningar för lagföring utomlands eller utlämning till Sverige saknas”, skrev chefsåklagaren i beslutet enligt Göteborgs-Posten.

Doku har i flera tidigare artiklar granskat Abdel Nasser El Nadi och hans affärsverksamhet. Vi var först med att i oktober 2018 avslöja att han fanns med bland de cirka två tusen personer som enligt Säpo är våldsbejakande islamister i Sverige.

Anställde återvändare

I juni 2019 kunde vi i samarbete med Expressen avslöja att El Nadis skolbolag, Vetenskapsskolan, anställt flera återvändare från krigets Syrien samt andra personer med kopplingar till den våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige.

I november 2019 avslöjade Doku och Expressen att miljontals kronor under åren förts ut från El Nadis olika bolag till konton i Saudiarabien och Malta. Hösten 2015 gjordes till exempel fyra överföringar direkt från Vetenskapsskolan, som helt finansierades med skattemedel, till konton i Saudiarabien om tillsammans 600 000 kronor. Vad pengarna skulle användas till har inte gått att klarlägga.

Skolinspektionen drog in Vetenskapsskolans tillstånd att bedriva skolverksamhet i december 2019 på grund av ”bristande lämplighet”. Skolan hade då bytt namn till Safirskolan, och El Nadi hade sålt bolaget. Säkerhetspolisen gjorde dock bedömningen att den nya ägaren endast var en bulvan åt El Nadi, som fortfarande utövade inflytande på verksamheten.

”Det finns en risk att eleverna, så länge det här inflytandet finns, utsätts för radikalisering och rekrytering till miljöer som accepterar våld som en metod för politisk förändring”, kommenterade Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspektionen, beslutet för Tidningarnas Telegrambyrå.

Uttrycker förakt

Även om Abdel Nasser El Nadi inte längre befinner sig i Sverige så följer han uppenbarligen fortfarande händelser i den svenska våldsbejakande islamistmiljön, och uttrycker synpunkter. Den salafistiska facebooksidan ”Salafs förståelse” har publicerat en skärmdump på vad El Nadi skrev på Facebook efter att Anas Khalifa i en stor intervju för Doku i somras berättade om sitt avhopp från salafismen och extremismen. Doku har låtit översätta El Nadis långa kommentar, som är på arabiska. Där uttrycker han sitt förakt för Anas Khalifas omvändelse, och även för att han lät sig intervjuas av stiftelsen Doku. En del av kommentaren lyder så här:

”Må Gud fälla ner denna varelse! Han är fylld av beundran för sig själv, sin storhet och arrogans. Han såg sig själv som om han vore något. Det som dödade honom var hans kärlek till att få ledarskap och han har använt Guds religion för sitt ändamål. Och det värsta är att han valde en tidning och en kvinnlig journalist som är de värsta fienderna till islam och muslimer i det här landet. (…) Han kommer att slicka svenskarnas skor för att de kanske ska låta honom äta resterna av sin mat.”

Abdel Nasser El Nadi gick på Facebook till angrepp mot Anas Khalifa efter att han låtit sig intervjuas av Doku.

I intervjun för Dokus Sofie Löwenmark berättade Anas Khalifa bland annat om hur El Nadi, Abo Talal, hade planer för radikalislamismen i Sverige, och hur han använde Anas Khalifa för att försöka förverkliga de planerna medan han själv höll sig mer i bakgrunden:

”Jag hade hela tiden en väldigt tät kontakt med Abo Talal. Jag var hans högra hand och han lyfte alltid fram mig. När det kom hit folk från Saudiarabien och så, då sa han: ”Vet ni hur många som är muslimer tack vare Anas?”.

Jag var ju pionjär. Jag var den förste föreläsaren på svenska och jag var en ung kille. Jag var tidig med sociala medier, jag var med i dokumentärer, och i media, jag var alltid först och jag var alltid beredd att ta smällen först. Jag var Abo Talals styrka och stolthet.

Det fanns en plan. Det anordnades kurser. Han hade en tanke om att han skulle ha kurser i Hjällbomoskén för arabisktalande och det skulle komma muslimer dit från olika stadsdelar och sedan skulle de fortsätta missionera i sina egna stadsdelar. Jag var spindeln i nätet. Jag var den som hade betalkorten, kontakterna, jag var den man ringde. 

Abo Talal var väldigt mån om sitt rykte. Han tog inga risker, vilket jag däremot gjorde, en massa risker. (…)

Abo Talal ville utvidga verksamheten i Sverige. Jag vill visserligen inte baktala honom, hans intentioner är någonting mellan honom och Gud. Men han hade planer.”

Doku har en tid sökt Abdel Nasser El Nadi för en kommentar, men inte fått något svar. Efter att vi skickat frågor till honom på Messenger har han också blockerat kontakten.

MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.