IS-återvändare utbildar fortfarande barn på skolan

Fortfarande arbetar det IS-återvändare på Safirskolan (tidigare Vetenskapsskolan).

I juni kunde Doku i samarbete med Expressen avslöja att minst fyra återvändare från krigets Syrien fått anställning av Vetenskapsskolan vid hemkomsten. Så sent som i september var fortfarande tre av återvändarna kvar på personallistan som skolan skickade in till Skolinspektionen i samband med myndighetens utredning. En av dem är en lärare som åkte ner till IS i Syrien sommaren 2015 för att leva med sin dotter och dotterns make – en känd IS-terrorist. 
– Vi har naturligtvis gått igenom detta ordentligt med dem, säger skolchefen Sven-Erik Berg.

Vetenskapsskolan i Göteborg har fått 275 miljoner kronor från skattebetalarna genom skolpengen sedan starten 2009. 

Nu utreder Skolinspektionen Dokus och Expressens granskning från i somras om att flera i personalen har, eller har haft, kopplingar till terrorsekten IS.

Minst fyra anställda var så kallade återvändare från krigets Syrien, visade granskningen. Ytterligare sju anställda har under de senaste åren kunnat knytas till den våldsbejakande extremistiska miljö som Säkerhetspolisen håller ett vakande öga över.

– Vi har en väldigt tydlig värdegrund, kommenterade Vetenskapsskolans skolchef Sven-Erik Berg uppgifterna. 

Skolan har bytt namn

I dag har Vetenskapsskolan bytt namn och ledning. Den tidigare ägaren Abdel Nasser El Nadi, som själv klassats av regeringen som en risk mot rikets säkerhet, har sålt skolan vidare till en ägare som nu gör allt för att bryta banden till historien.

Men Doku kan nu, i samarbete med Expressen, avslöja att tre av de fyra återvändarna finns upptagna på den personallista som ledningen lämnade över till Skolinspektionen så sent som den 17 september. Två av dem med titeln lärare. 

Nuvarande Safirskolans skolchef Sven-Erik Berg bekräftar att åtminstone en av de tre fortfarande arbetar som lärare på skolan och att de efter långa diskussioner gjort bedömningen att det är förenligt med värdegrunden.

Det rör sig om en kvinna i 60-årsåldern vars son Kamal Badri reste ner till Syrien och stred för den islamistiska gruppen Kataeb al-Mujahereen, som senare blev en del av IS. När även hennes dotter gifte sig med en känd IS-terrorist och anslöt sig till IS i juli 2015 följde den nu 60-åriga kvinnan efter ner till Syrien och levde med familjen i det IS-kontrollerade området. 

Efter återkomsten till Sverige har kvinnan inte bara avlönats av Vetenskapsskolan. Hon har även arbetat en period som barnskötare vid en kommunal förskola i Göteborg. Idag är hon upptagen som lärare i Safirskolans personallista.

– Henne har vi verkligen nagelfarit och kopplat på igen, säger Sven-Erik Berg, skolchef vid Safirskolan, då vi frågar honom om läraren.

Vid ett besök på skolan i mitten av september frågar Skolinspektionen ut den nya ägaren, skolchefen Sven-Erik Berg och biträdande rektorn Aysenur Dogan om de uppgifter som Doku och Expressen avslöjade tidigare i år.

”En gedigen genomgång”

På en fråga från Skolinspektionen om vilka åtgärder de vidtog då uppgifterna om personernas kopplingar till IS blev kända för dem säger rektorn Aysenur Dogan.

– De som inte är dömda får jobba.

– Vi har haft en gedigen genomgång vid anställningen, vi kan ju inte utesluta folk, säger skolchefen Sven-Erik Berg i samma utfrågning av Skolinspektionen.

En annan av de återvändare som fanns upptagna på skolans personallista så sent som i september är en 34-årig kvinna som åkte ner med sina barn till Syrien 2013 för att bo i ett av terroristgruppen Jaysh al-Muhajireen wal-Ansars kvinnohus. 

Familjen försörjdes av terrorgruppen, som kort senare skulle uppgå i IS, medan kvinnans dåvarande make Hassan Al-Mandlawi var ett av gruppens befäl. 

Den 34-åriga kvinnan anställdes av Vetenskapsskolan efter hemkomsten till Sverige. Hennes dåvarande make Al-Mandlawi dömdes till livstids fängelse för terrorbrott begångna i Syrien efter att filmer hittats där han var med då två män fick halsen avskurna samma år som familjen var där. 

När Skolinspektionen frågar ledningen om kvinnan säger den biträdande rektorn Aysenur Dogan: 

– Hon är en trevlig och ambitiös person. Vi har inte fått någon signal som föranleder ett samtal. Sådant här är känsligt. Vi som arbetsgivare kan också göra oss skyldig till lagbrott om vi agerar utan signal.

Skolchefen Sven-Erik Berg lägger till:

– Det har inte kommit signaler om att den 33-åriga kvinnan ”har varit nere och härjat”, om det skulle vara på det viset så är det klart att man tar tag i det.

Till Expressen säger Sven-Erik Berg att den 33-åriga kvinnan hade en administrativ tjänst och själv slutade sin anställning nyligen. 

Vi har sökt 60-åringen under en längre tid, men utan resultat.

DANIEL OLSSON, reporter Expressen
MAGNUS SANDELIN, reporter Doku

LÄS ÄVEN:
ÅTERVÄNDARE UTBILDADE BARN PÅ VETENSKAPSSKOLAN
EL NADIS BOLAG FÅR MILJONER FRÅN VETENSKAPSSKOLAN
EL NADI SKICKADE SKOLPENGAR TILL SAUDIARABIEN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.